- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Jazz în Seria „Concertelor Enescu” la ICR Londra
Caracterizat drept „unul dintre cei mai talentaţi pianişti stabiliți la New York în ultimul deceniu” (Bruce Lee Galanter), recenzat la superlativ de cele mai importante publicaţii de jazz din Marea Britanie, cum sunt „Jazzwise” și „Jazz Journal”, duo-ul creativ compus din vizionarul compozitor şi pianist român Lucian Ban şi violistul american Mat Maneri, nominalizat la premiile Grammy, debutează în Seria „Concertelor Enescu”, propunând un program inspirat de partiturile marelui nostru compozitor dar și de sonurile românești tradiționale.
Concertul face parte dintr-un turneu britanic ce mai cuprinde recitaluri la Clubul Voice Box din Derby (5 mai) şi Clubul Vortex din Londra (9 mai).
Coloana vertebrală a programului oferit de Lucian Ban și Mat Maneri este formată din piesele albumului ”Transylvanian Concert”, la care cotidianul ”The Guardian” remarca „melancolia aparte, dublată de momente de mare exuberanţă”. Pentru ”The New York Times” albumul este „minunat, caracterizat de un neastâmpăr specific”, în vreme ce ”All About Jazz” el are o „frumuseţe nebănuită”. ”Village Voice” observa că ”Transylvanian Concert” este „unul dintre acele discuri care te conving imediat”, cu o muzică descrisă de ”L.A. Weekly” ca fiind „fascinantă, evocativă şi senzuală”.
Concertul lui Lucian Ban și Mat Maneri reprezintă o premieră pentru cel mai vechi program permanent al ICR Londra, fiindcă, o dată cu acest eveniment, jazzul este pentru prima dată în populara noastră Serie a „Concertelor Enescu”. Compozițiile ce vor fi prezentate de duo-ul româno-american sunt inspirate de operele enesciene Suita „Impresii din copilărie”, Suita orchestrală nr. 1 sau Sonata nr. 3 „În caracter popular românesc”.